Berna

Ens vam activar prou d'hora sobretot tenint en comte que no era un dia espcialment atapaït de visites, de manera que vam decidir que teníem prou temps com per fer una ràpida visita per lliure al CERN de Ginebra, el laboratori d'investigació més gran del mon amb el seu accelerador de partícules. Una visita molt ràpida doncs al ser diumnege el centre estava tancat i ens vam quedar amb ao del seu edifici d'entrada amb forma de protó i les dues escultures que hi ha al voltant abans de posar romb cap a la capital del país i principal destinació del dia, Berna.

Berna ens rep amb una espécia de festa major, de manera que la transportació a ciutat medieval que suposa entrar al seu casc antic, és encara millor quan podem entrar a l'ajuntament i seuren's a la sala de plens, o veure la plaça major des d'allà.

Una breu passejada ens porta fins Kramgrasse, el carrer més famós de Berna i potser de Suïssa, amb edificis nobles, banderes i fonts al mig de carrer, però on destaca la torre del rellotge, malgrat el rellotge va ser un afegit al que en principi era una torre defensiva i principal porta d'entrada a la ciutat. Vam veure els ninos moure's, però com em va passar fa 25 anys, vam sentir les 13, de manera que poc es van moure.

L'avi i els nens van recular menre la Mireioneta i un servidor vam allargar Kramgrasse fins Kafigturm, la torre de la presó, una altra torre defensiva però sense el glamour de la Zytgloggeturm (la del rellotge).

En aquell punt vam girar per dirigir-nos cap a la Bundesplatz on hi ha el palau federal que és la seu del govern de la nació. La seva façana amb columnes estava tapada per obres, però no ens importa, doncs a la plaça hi havia un munt d'activitats, a banda dels famosos xorros d'aigua per refrescar-te, degut a aquesta festa major. Un concert de música elèctrònica, tenderetes amb menjar i molta cua i una exhibició de parkour ens fan passar una estoneta molt agradable que, si haguèssim estat tots, de ben segur que l'haguèssim allargat més.

Vam recular pel passeig que hi ha per darrera del palau federal, amb vistes al riu Aar i on l'exèrcit, força present al país hi feia activitats pels nens com ensenya una ambulància militar,

Després de passar per la catedral gòtica ens vam retrobar tots al jardí que hi ha just darrera, el Münsterplattform, on a banda de partides d'escacs gegants (una altra rutina a la ciutat) també hi ha molt bones vistes del riu i d'un dels ponts que el travessen. 

Vam pensar en dinar aquí però el xiringuito no oferia res millor que el que dúiem nosaltres de picnic, de manera que vam tornar al cotxe i ens vam anar a barri de Marzilli, un barri fora del casc antic, amb estètica hipster, casetes bonica i llocs "molones", nosaltres vam anar al complexe de piscines gratuït que hi ha.

És un espai verd, molt ample, a tocar del riu Aar i amb vistes del Palau Federal (millors que des de dalt) i on hi ha una sèrie de piscines per banyar-te, saltar des del trampolí... però que van quedar en un segon pla quan vam descobrir l'activitat principal del dia. En aquell punt et pots tirar al riu Aar i deixar-te arrossegar per la corrent fin que en un punt pots entrar per un canal de nou al complexe. L'aigua estava fresqueta però en Pauilolo i un servidor no ens vam poder estar de fer-ho un bon grapat de cops després de fer el picnic allà mateix.

Un cop dinat i refrescats ens vam dirigir cap a Rosengarten, un parc a tocar del casc antic però separat pel riu Aar, allà torna a haver-hi un passseig amb vistes, aquest cop de la ciutat, una estàtua d'Einstein assegut a un banc, doncs el geni va viure a la ciutat i, el Bearpit, és a dir, el parc dels ossos, un espai de 4000 metres quadrats on hi ha, en l'actualitat, tres ossos i molts turistes buscant-los, Nosaltres en vam veure dos d'ells. I és que l'os és el símbol de Berna i, hi ha la tradició que aquest animal protegeix la ciutat.

Després de veure els ossos vam tancar la visita a Berna i vam fer una mica més de carretera per continuar travessant el país.



Comentaris