WE (L) NY

De nou, com ens va passar per arribar a Massachussets, a la tornada a Nova York se’ns va fer tard i no vam fer res més que posar benzina al cotxe de lloguer i retornar-lo, de manera que, la segona part a Nova York, la visita llarga, va haver d’esperar a l’endemà per començar.

El primer dia vam agafar el metro i vam pujar Manhattan amunt, tant amunt que ens el vam passar i vam arribar al Bronx, vam sortir del metro per veure l’estadi dels New York Yankees, per fora això sí. Ens va semblar un estadi molt xulu i que amb les vies elevades del metro al costat forma una estampa molt neoiorquina i autèntica.

Just davant, i per tal de continuar empapant-nos d’aquesta cultura americana, vam entrar al Elton Gene Howard Field, un camp amateur on uns nens tot just acabaven un partit de baseball i uns altres començaven un de futbol americà del qual vam veure un trosset, que bé que munten els ianquis aquests partits, a camps amb grades i demés fets que a tot li dona un punt més professionalitzats.

Vam abandonar el Bronx creuant el riu Harlem amb les primeres vistes de l’skyline de Manhattan i vam entrar al barri homònim per tal de dirigir-nos a un dels pendents més importants que tenia de Nova York, la pista d’street basket de Rucker Park, la meca del bàsquet al carrer on hi ha moltes i moltes llegendes.

Per falta de temps, de companyia, o senzillament pels avisos que la part alta de Harlem era perillosa, mai hi havia anat quan havia visitat NY, però realment, Harlem a dia d’avui és un barri com qualsevol altre de Manhattan on no vam tenir cap tipus de por.

Durant una estona vam gaudir d’aquesta pista on s’han escrit algunes de les històries i moltes llegendes relacionades amb el bàsket. Una de les certes és que t’hi pots trobar jugadors professionals jugant allà “por amor al arte” de tant en tant, nosaltres en canvi, ens vam trobar un torneig de middle school, al que li aplica tot el que havíem dit abans de com estan organitzades aquestes activitats, doncs hi havia una munió de copes pels participants, i d’un tamany tan gran, que semblaven trofeigs d’una competició molt important.

El nivell era el típic d’aquestes escoles americanes, equips molt físics, nens (el 98% negres) molt desenvolupats, molt 1vs1 i molta diferència entre nens del mateix equip. Ens hi vam estar una estoneta i entre dos partits nosaltres vam poder fer alguna que altre cistella, amb la qual cosa m’he tret una espina de la meva cultura viatgera.

Després del bàsket, i com havíem fet coincidir la nostra visita a Harlem en diumenge, vam anar a una esglesia a sentir misa. Creiem que la vam encertar, doncs vam entrar a la petita esglesia de “New Bethlehem of Christ” on hi havia molt poca gent i gairebé els hi va fer més il·lusió a ells que a nosaltres que hi anèssim.

Vam sentir Gospel, sí que potser no era el cor més afinat del món, però va ser molt familiar i ens van fer partíceps de l’ofici, que realment fa enveja de veure com la gent gaudeix de la religió si es practica d’aquesta manera on deixes de banda els sermons i parles de les coses del dia a dia. Va ser una experiència molt bonica. I, com ells mateixos ens van dir, ja tenim esglesia a Nova York per quan hi vulguem anar.

Després de fer un mos a la part alta de Harlem, on encara hi ha una majoria amplíssima de negres, vam agafar el bus per anar a l’alçada del carrer 125 per veure la part més turística. Allà vam passar per les botigues típiques, les normals i les del top manta, per algunes de les sales típiques on destaca la sala Apolo, i per la plaça i l'edifici dedicat a Adam Clayton Powell, que va ser el primer congressista afro americà dels EEUU nascut de Harlem i que per tant va fer molt pel seu barri, per la seva raça i també per ajudar a Àfrica des de la política.

En aquell punt vam vagarejar pels carrer que hi ha entre l’Adam Clayton Bulevard i el Marcus Garvey Park per gaudir de les típiques cases de Harlem, les brownstones que originalment eren d'estiueig pels habitants del sud de Nova York, i que malgrat ser d’una època antiga, és veuen molt bé i sorpren que en aquell barri hi hagués un nivell de vida tan baix i uns índex de delinqüència i drogues tan alt no fa pas tants anys.   

Vam continuar baixant per l’avinguda Malcom X fins arribar al carrer 116 conegut per little Senegal, però de fet, en aquella zona hi ha (o vam veure) menys negres en proporció que 40 carrers més amunt. De totes maneres vam entrar al mercat africà Malcolm Shabazz, ple d’artesania africana on hem de reconèixer que malgrat no ens vam firar, vam veure coses molt xules.


En aquell punt la nostra ruta seguia pel carrer 116 “guanyant” avingudes fins arribar de nou a l’Adam Clayton Bulevard, conforme ens apropàvem a aquest l’ambient de la zona anava “in crescendo” cosa que la Mireioneta trobava a faltar, i just allà el boulevard estava tallat, en una cantonada hi havia una sessió de música amb gent ballant, sí, els negres tenen molt més flow, i a l’altra banda hi havia un circ contractat pel departament de transportation que a banda de donar-nos crispetes gratis, ens va fer una hora d’espectacle amb paiassos, acròbates i malabaristes, un gran espectacle amb els típics edificis de Nova York darrera, cosa que li donava un toc espectacular a l’acció. Només deslluït per un xalat (dels molt que per desgràcia hi ha a la ciutat) que va molestar una mica (l'espectacle però va continuar en tot moment) i va haver de venir la polícia a emportar-se'l.

Després del circ, i cansats del dia, vam decidir aturar aquí l’exploració i tornar en transport públic cap a casa a fer activitats domèstiques i descansar, que l’endemà era dia gros i tocava llevar-se d’hora.

I és que l’endemà hi ha a qui el despertador li va sonar a les 6:30, tot i que hi havia qui ja feia estona que dormia intranquil, poc a poc ens vam anar aixecant tots, doncs havíem de sortir d’hora de casa per baixar cap a low Manhattan i arribar fins el moll número 6 on teníem cita per fer una de les activitats estrella (o potser l’activitat estrella) del viatge, el vol en helicòpter sobre Manhattan!

Un cop al heliport ens van posar l’armilla salvavides i ens van donar les intruccions de segurat abans de pujar a l’helicòpter que vam compartir amb dos suïssos i el pilot, que ens va saludar a traves dels cascs amb un, "doncs ja hi som tots", doncs ens va tocar un pilot de la Garriga, l’Arnau, que després d’haver-se tret el títol a Sabadell i haver treballat un parell d’estius amb l’helicòpter dels bombers, degut a la manca d’oportunitats a Espanya va venir a EEUU ara fa tres anys, tot i que espera tornar a portar l’helicòpter del RACC, doncs els 15 viatges diaris remuntant el riu Hudson han de ser una mica repetitius.

Clar que repetitius per a ell, per nosaltres tota una aventura! Els nervis van marxar tan bon punt ens vam enlairar i vam veure que l’helicòpter era totalment estable i que hi havia poca sensació de velocitat. Adrenalina al girar i poca cosa més que gaudir al màxim del vol.

Per la ubicació de l’heliport, al final de l’East River, la vista del pont de Brooklyn és el primer que veus, de fet, juntament amb els gratacels del districte financier (o Wall Street) ja el veus des de terra. Llavors, l’helicòpter gira allunyant-se de Manhattan per enfilar i encarar-se amb l’estatua de la llibertat, a la que ronda una mica de manera que la puguem veure tots, a l’estàtua i a l’Skyline de la ciutat per la punta de l’illa, una imatge espectacular.

A partir d’allà, l’helicòpter remunta el riu Hudson fins a Central Park, veient New Jersey a un costat i els gratacels de Nova York, amb el One World o l’Empire State com a més destacats a l'altre juntament amb altra icones com el mateix park, que sobresurt com un bosc al mig de la jungla de gratacels, little island i els diferents molls a tocar del riu. Personalment em va cridar l’atenció mirar més enllà i observar com Manhattan és realment una illa i que la zona de l’East River és gairebé un mar amb molta aigua envoltant la terra.

L’helicòpter puja i baixa el Hudson River, de manera que els dos costats de passatgers poden gaudir del mateix, un cop vorejada l’illa, el vol va acabar amb un aterratge suau suavíssim tal i com va començar, amb les vistes del pont de Brooklyn al davant. Súper experiència!


Ens vam acomiadar de l’Arnau i vam començar a explorar el barri de South Seaport, l’antic barri marítim de la ciutat i possiblement el que va originar que Nova York és convertís en la capital del mon (occidental) doncs allà es van crear els primers molls que van permeter el comerç interior i també exterior del país entre els segles XVI i XIX quan ja van quedar petits i la zona va quedar en desús.

Però recentment la zona ha renascut creant un àrea molt agradable on passejar gaudint d’edificis històrics reconvertits i, com no pot ser d’una altra manera a NYC, gastant diners amb centres comercials.

Vam començar recorrent els carrers Fulton i Front, el centre històric del barri on hi ha els edificis de totxana vermella típics de l’època (força anglesos la veritat) amb locals amb cartells amb aquella tipografia que posen als EEUU i que formen una imatge bonica i peculiar. En aquest punt ja ens encantava la zona.

Formant part d’aquest conjunt i d'aquesta arquitectura hi ha el Fulton market, però el vam trobar molt tancat, de manera que vam avançar fins al riu, a un tros de Nova York guanyat recentment, on hi ha el Pier 17 amb vistes inmillorables al pont de Brooklyn (i al de Manhattan) i on també hi ha el mercat de Tin Building, un mercat molt maco, pijo i car, on pots comprar delicatessen o fer un mos.

Després d’esmorzar i reposar una estona mirant el pont, vam refer camí per completar el barri entrant al màgic pati interior de Cannon’s walk i el far en homenage al Titanic que hi ha per allà.

Llavors, sense sortir del districte financier vam anar al barri que a vegades li dona nom, la “Sinécdoque” que diríen els Todopoderosos, “la parte por el todo”, Wall Street.

Vam pujar pel carrer homònim, passant per un (altre) edific de Trump, just al costat d’un altre Tiffany’s (comencem a malpensar), i edificis “oficials” tots amb moltes columnes, sembla que les hagin comprat a pes, però clar, pesen un quintal, on destaquen el Federal Hall, que és l’edifici on George Washington va ser investit president dels EEUU i on té una estàtua al davant.

Però l’edifici amb columnes i una estatua al davant més important de la zona, sí, una estatua que allà és més important que la del mateix George Washington és l’edifici de la borsa (que ja no és pot visitar) i l’estatua de la nena sense por plantant-li cara.


I és que aquesta estàtua té història, doncs va “aparèixer” arrel d’una campanya publicitària i per sorpresa davant d’una altra estatua famosa, el toro de Wall Street, però l’autor del toro, i d’altra gent es va queixar, doncs convertia al toro en malvat. Finalment, l’estatua de la nena, que vol empoderar a la dona, va ser traslladada, més per motius de seguretat, doncs on hi havia estat plantada s’hi amuntegava massa gent, que per res més, davant de la borsa, una acció anticapitalista i no exempte de controversia, però més respectada i que no implica que la gent es posi a la carretera per fer-se fotos.

Després de visitar la Trinity Church, l’esglesia de la zona que va ser hospital de campanya durant l’atemptat de l’11 de setembre, vam anar a l’altra estatua, el toro de Wall Street, que va ser posat per sorpresa i sense cap permís davant de la borsa (sí, on curiosament ara hi ha la nena) una nit pel seu autor, l’italià Di Modica amb la idea de donar força als neoiorquins en temps de crisis, doncs és el que simbolitza el toro i un bull market és un mercat a l'alça, tot i que sembla que va ser més aviat una inversió més per autopromocionar-se.

La idea li va sortir rodona, doncs la polícia va treure l’estatua, que pesa tres tones, però ja l’havia vista tanta gent que es va crear un moviment per a que el nou habitant de Wall Street es quedés a la zona, cosa que es va aconseguir però movent-lo a Bowling Green, la zona on els holandesos li van comprar el terreny als indis natius i els van expulsar d’allà mateix, marxant pel camí ample. A dia d'avui, el camí és l'avinguda de Broadway (el nom és el mateix, però l'aspecte és totalment diferent) i la zona està venuda als guiris que ens apilotonem per fer-nos fotos amb els pebrotets d’un toro de ferro. Nosaltres, amb la cua que hi havia vam fer la foto sense estressar a l’animal (som molt del PACMA).

En aquell punt ens vam dirigir cap a Battery Park, i com avàvem bé de temps, vam creuar aquest parc on et pots imaginar la defensa americana contra l’armada anglesa durant la guerra de la independiència, però en la mateixa direcció que ho havíem fet poc abans, és a dir, cap a l’east river, doncs vam decidir agafar el ferry cap a Staten Island amb la intenció de veure de nou l’estatua de la llibertat i l’skyline de la ciutat el més a prop possible. La veritat és que paga la pena, sobretot tenint en comte que és gratis.

Un cop vist a que a Staten Island, un barri de Nova York que no està connectat per terra amb Manhattan, per això és gratis el transport, no hi havia gaire a fer que ens cridés l'atenció, no vam sortir del Empire Outlet, on a banda de dinar, força malament per cert, hem de dir que ens vam firar.


Vam tornar, igual que vam fer a l’anada gaudint de les vistes (en un lloc privilegiat del vaixell) en un d’aquests vaixells que l’Spiderman va salvar un cop, i tan bon punt vam tornar a Manhattan vam agafar un bus que ens va portar fins el final del tranquil i agradable passeig que ressegueix el riu Hudson a l’alçada de Brookfield Place, un lloc que em va encantar i, on si fos molt, i molt, i molt (i uns quants molts més) ric em compraria un apartament amb vistes a la Brookfield plaça, un lloc tranquil·líssim a NY amb vistes a New Jersey, un petit moll, un petit port, el passeig que hem dit... i sobretot, un ambient molt agrable on sembla que ja no estiguis al bullici de Manhattan.

Allà mateix, i seguint la tònica del lloc hi ha el centre comercial amb el mateix nom de Brookfield Place, on hi ha un grapat de botigues caríssimes envoltant un hall molt elegant i on una passarel·la subterrànea comunica amb l’estació de tren i metro de l’Oculus, al renovat World Trace Center i que va ser la següent parada del nostre dia.

L’Oculus reemplaça a l’estació que hi havia i que es va perdre amb l'atac a les torres bessones. Va ser encarregada i portada a terme per l’arquitecte Santiago Calatrava, i clar, diríem que com totes les obres d’aquest arquitecte desperten polsaguera, aquesta no podia ser diferent. Queixes als diners gastats, el doble del pressupostat, el temps en executar-se, molt més del previst i pel resultat final.

Nosaltres de les dues primeres no podem dir gaire, però el disseny ens agrada, està clar que és modern i ves a saber com li afectarà el pas del temps, per fora sí que podríem discutir, doncs el blanc, símbol de les obres de l’arquitecte valencià és molt diferent del que hi ha per allà, però el blanc també és el símbol de la Pau, la forma, sigui el que sigui, a nosaltres no ens desagrada, però per dins ens meravella, ample i permetent el pas de la llum. Ens va agradar molt més del que pensàvem, doncs a en Calatrava l’hem criticat més d’una vegada.


I després de fer-nos unes fotos divertides amb unes escultures de ferro d’una exposició temporal que hi havia a fora on animals representaven accions humanes qüotidianes tocava la part dura i emotiva del viatge, el memorial de l’11 de setembre.

Tot està presidit pel One World, el nou gratacel mirador que amb 541 metres és l’edifici més alt de Nova York, i malgrat tingui el mateix nom que una de les torres, la mateixa amplada i la mateixa alçada sense el màstil (amb el màstil és més alt arribant als 1776 peus, any de la declaració de la independència dels EEUU) no està exactament al mateix lloc. Al lloc de les torres hi ha una piscina a la base on hi havia cada una de les torres bessones amb una cortina d’aigua que cau continuament i s’escola en un forat al mig de la piscina. El nom de les víctimes està gravat a la pared del monument amb el detall que es posen roses blanques el dia de l’aniversari de la persona. Preciós i molt elegant. Maco, emotiu i sense entrar en “el drama fàcil”.

Al costat, un mural conmemora als bombers que van morir en acte de servei, o posteriorment degut a la inhalació dels fums rescatant a les víctimes, per cert, el pare de la Claudette, la propietaria de pis en el que estem vivint, va ser un d’aquests més de 300 bombers. Rematen el memorial els petits jardins de Liberty Park on hi ha la nova esglesia de sant Nicolau, doncs l’original va desaparèixer després de l’atac, obra també de Calatrava i aquesta sí que ni fu ni fa i l’esfera de Fritz Koening que estava entre les dues torres i tal i com va quedar després de l’atac ha quedat com a símbol de la resistència. La vaig veure a Battery Park en la meva primera visita a la ciutat i ara en aquest punt tranquil al costat de la multitud va tancar la visita en aquesta zona que recordava en obres i ara ja és tota una realitat.


Vam agafar el metro i vam baixar a una altra de les pistas “callejeras” mítiques de NY, “the cage”, on bon nivell de bàsquet, trash talking i duresa conviuen en aquesta pista petita i envoltada d’una reixa que encara la fa més autèntica.

Però en aquest cas l’objectiu no era el bàsquet, havíem quedat amb la Maria, una altra amiga de la Mireioneta que viu a cavall entre Conneticut i Nova York per fer un cafè, i, com vam fer amb l’Anna a DC, posar-nos, o millor dir, posar-se, la Mireioneta i ella al dia, doncs ara feia molt que no es veien. Això sí, abans i després del cafè, ens vam trobar i acomiadar en dues de les places més típiques de Nova York, Washington i Union Square, que comparteixen ambient, partides d’escacs i gent passant-s’ho bé, tot i que ens quedaríem amb la de Washington, per l’arc, pels estudiants de la NYU que està allà mateix i per les partides, més clàssiques d’escacs, a banda que, potser per l’hora, l’ambient a Union Square ja ens va semblar una mica més conflictiu.

Ens vam acomiadar de la Maria i vam tornar a casa, doncs havia estat un altre dia llarg, complet i estàvem molt cansats.

L’endemà va ser una altra cosa, no vam sortir tan d’hora i teníem un objectiu més pamable, el mid town. Així que el metro ens va deixar a Grand Central Station on vam començar gaudint del seu vestíbul ample, elegant i peliculero, així com del seu sostre amb aquell blau tan Tiffany’s, a joc amb l’estil art decó de l’estació i on diferents recons mostren el pas del temps.

I és que aquesta estació resumeix el que és Nova York, l'elegància de fa un segle que clarament ha viscut temps millors però que manté una forta estructura i que juntament amb la fama i el marketing permet que tot sigui possible atorgant-li a la vellesa i al passat de moda el to bucòlic que tenen a l’estació el centre comercial que hi ha a sota (a tot arreu hi ha un centre comercial a NY) o l’exemple més clar, el club de tenis al quart pis de l’estació, una cosa ben curiosa.


Vam sortir al carrer per veure la recarregadíssima façana per fora, amb les seves àligues i el rellotge, que comparteix fama amb el de Tiffany’s a l’interior, però ens crida més l’edifici Summit Wanderwitt, l’últim gratacel amb mirador s’imposa en quant alçada i original al ser tot de vidre. És l’últim i diuen que és el millor, però com no entra en la nostra tarjeta turística no vam entrar. També hem de dir, que sense dubtar que les vistes són espectaculars, l’edifici per fora, ens l’imaginàvem més maco.

Vam passejar pel carrer 42 cap a l’East River, passant primer per un dels nostres gratacels preferits, el Chrysler, el més gòtic d’estil art decó i la seva agulla tan caràcterística, un edifici digne de Batman i Gotham city. Vam entrar al vestíbul de l’edifici del Daily News que, malgrat ja no hi és el diari, els mitjans de comunicació que ara hi treballen han mantingut el nom de l’edifici i, el més important, la bola del mon de la peli!

I ja arribant al riu ens vam trobar l’edifici de la ONU, on poc més vam fer que la foto veure un grupet de “funcionaris qualificats” mentre pensàvem... i si...?

Vam agafar un bus per tal de refer les passes pel mateix carrer que ens va deixar davant de la porta de la següent aturada, la New York Public Library, un edifici inmens, com molts els oficials d'aquesta zona del midtown, creat en aquest art decó, ple de sales i halls, on hi vam estar passejant i mirant a través de les diferents sales on el mateix Spiderman estudiava, per mala sort, no vam poder entrar a la Main Rose, doncs només pots entrar per estudiar o en les visites organitzades.

I darrera de la biblioteca està Bryant Park, un parc que no coneixíem i que ens va encantar, molt ben cuidat, amb flors i gespa, tot inmaculat i envoltat de taules i cadires on els guiris i els neoiorquins descansaven per igual o on practicaven alguns dels seus hobbies com jugar a ping pong o fer malabars, sí, a la gespa un grup de malabaristes hi practicava i deixaven a qui vulgués jugar amb les masses, les boles... Un racó verd preciós on hi vam passar una bona estona entre gratacels com la torre del Bank of America o, una mica més a baix l’Empire State Building, el qual el comen\avem a veure cada cop més a prop.

Vam recular (entenen com recular allunyar-nos de l’Empire i anar cap “uptown”) fins la botiga d’M&Ms, doncs era un dels llocs on els nens hi volíen entrar, val, i nosaltres també, allà dins, un producte de marqueting de “tomo y lomo”, un dels locals més cèntrics de tot el mon i productes de colorins i resultons a dojo, que t-inciten a comprar i a pagar un extra cost per aquests “lacasitos” i els productes derivats d’ell. Sí vam pecar i m’empenedeixo.

Vam tornar a creuar Times Square, amb els mateixos cartells de neó, però amb menys gent que el nostre primer dia a Nova York, de manera que ho vam poder fer més tranquils i ens vam poder fixar una mica més. Vam veure l’anunci del USOpen que s’està jugant a la ciutat (però al barri de Queens) ara mateix. També vam veure algun vehicle oficial del torneig intentant obrint-se pas entre el caos circulatori que és el Midtown i en concret Times Square.


Baixant entre la cinquena avinguda i Broadway, vam passar per Macy’s, uns gran magatzems com el Corte Inglés però amb una façana d’aquelles de fer-li fotos, però les fotos de veritat és fan cap a l’altra banda, doncs allà sí que veus l’Empire State en el seu esplendor, sobretot quan arribes a Herald Square, i és que a Nova York sempre podran posar nous gratacels, més alts i més moderns, però l’Empire és l’Empire, a cap altra ha pujat King Kong i cap altre domina la zona com ell, potser perquè està més sol, potser perqué és un “ídol” d’infància, però l’Empire és d’aquells monuments amb personalitat pròpia.

Després de passar pel petit Koretown, que és un tros del carrer 32, vam continuar baixant fins el Flatiron, aquest curiós edifici triangular que sembla gairebé un mur segons com el miris i que és maco te’l miris com el miris, però malahuradament estan rehabilitant el vértex de la seva bonica façana i perd part de la seva màgia.


En aquell punt vam agafar el metro direcció el Rockefeller Center, una zona que el magnat de la família va dinamitzar durant la recessió dels anys 20 i on arrel del seu moviment diferents empreses de comunicació com la NBC o la Radio City Hall s’hi van instal·lar, creant un altre complexe d’edificis gegants però on cap sobresurt per sobre del Top of the Rock, el gratacel amb mirador al que vam decidir pujar en aquest viatge.

La Mireioneta i un servidor havíem pujat a l’Empire però per separat, i per canviar vam decidir aquest per que entrava amb la targeta de Sightseeing pass i perqué les vistes des de l’Empire estan molt bé... però no veus l’Empire.

Així que, sense fer cua ens vam trobar a l’ascensor que a tota pastilla ens va portar fins el pis 67 d’aquest gratacel, a 260 metres sobre el mar i on, des de la seva terrassa vam gaudir d’unes vistes espectaculars de Manhattan i més enllà. Recte al davant, el Midtown, on veiem tots els edificis possibles i on destaquen els grans gratacels, el Chrysler, tot i que aquest es veu parcialment, el Summit, el One World, l’Edge... i sobretot l’Empire, al mig dominant el terreny, com diem, aquest està envoltat d'edificis alts però cap li fa competència i es veu més imponent que altres. Però més que els gratacels és la vista en general, espectacular, malgrat no ser un dia especialment clar la vista arriba fins l’estatua de la llibertat i a banda i banda els dos rius que conflueixen en ella. També ens va fer gràcia constatar com des de l'alçada, els grans gratacels sobresurten molt més del que sembla des de sota.


I per darrera, la imatge de Central Park, que cada s'anirà veient menys doncs la falera per contruir nous edificis va tapant trossos. Això sí, encara és veu molt i és una imatge tan bonica que veure aquest oasis verd en una selva de moles de ciment és gairebé alliberador.

Un cop fetes infinites fotos i gaudir de les vistes vam baixar, a la Rockefeller plaça on vam estar una estoneta veient a la gent com patina, sobre rodes fins que no posin la mítica pista de gel, i contemplant l’alt que estàvem fa uns minuts, doncs des de la seva base el Top of the Rock es veu imponent.

Vam completar el dia observant altres detalls del Rockefeller center com les estàtues de Promethey o l’Atlas i els jardins “del canal” on vam reposar una mica abans de tornar a casa on ens vam recollir una mica abans del normal aquests díes.


I és que ja portàvem uns quants díes de viatge i un “tute” acumulat important, de manera que recollir-nos d’hora i també començar un pel més tard l’endemà ens va anar de perles per afrontar amb forces els díes que quedaven explorant NY, sobretot quan aquell “endemà” ja era un dia molt complet.

Un cop més vam començar el metro cap a Downtown fins a Canal St que va ser la nostra porta d’entrada a Chinatown, allà comences a veure cartells en xinès, botigues de souvenirs, de joies i d’imitacions, però ens va semblar que ja està tot força occidentalitzat, com a mostra claríssima hi ha el Canal Street Market, un mercat amb dues zones, una d’artesania molt hipster i una altra que sí, és de menjar asiàtic i té molt bona pinta, però és tot molt i molt modern. Ara bé, entrar va ser tot un punt doncs vam trobar que en aquell mercat hi treballa el xef Daniel, que un servidor no sap qui és però es veu que va ser un dels guanyadors d’un programa de Netflix sobre xocolaters que van mirar els nens i la Mireioneta i que fa uns bombons preciosos i boníssims a l'hota. L’Aranet ja havia fet el dia.

Tot passejant Chinatown, i després de trobar-nos el drac que ens donava l’entrada, vam confirmar com de confuses són les fronteres en aquesta zona, doncs moltes de les botigues “de xinos" les porten indis i moltes han envait la zona de Little Ittaly, on la decoració italiana et dona la benvinguda al seu barri, cafès italians i pisos que et transporten al Padrino parte 2 (la bona, que sempre s’ha de dir),  veus més botigues de souvenirs italianes i xineses.


El que ja és 100% xinès és Mott Street, allà s’amunteguen botigues de carn, peix, fruites xineses, ànecs laquejats penjats, gent que et xiuxiueja que té rellotges o colònies, mercats de productes xinesos en la planta baixa i botigues o comerços al soterrani... i tot presidit per cartells en xinès i fanalets creuant els carrers. Una experiència pels sentits.


I una altra experiència va ser desviar-nos cap a Columbus Park, lluny del bullici dels carrers del voltant, Columbus Park és un lloc on la comunitat xinesa, en especial la gent grant s’aplega per tocar música, nosaltres vam tenir un DJ, però sobretot, per jugar disputadíssimes partides de cartes i de xiang qi.

Després de passar per la trinity church, on hi ha mises catòliques en anglès, madarí i cantonès (tot i que aquest últim és el predominant al barri), vam passar per l'atractiu carrer Doyers, un carrer “en corva” amb restaurants xinesos amb taules al carrer.

La penúltima visita al barri xinès va ser el temple budista Mahayanna Buddhist, de fet, havíem entrat a un temple budista a Mott Street, però aquest té la fama, bàsicament tant el temple com el buda major són més grans, però els dos comparteixen imatges, colors i ofrenes per igual. Realment la religió budista és curiosa i maca de contemplar.

I diem que el temple va ser la penúltima visita doncs ens vam encaminar a creuar el pont de Manhattan, i al començar, la primera imatge són els carrers de Chinatown des de les alçades amb el One World al fons.

La primera de les moltes imatges “que s’han de retratar” mentre es creua aquest pont que sembla el germà lleig del pont de Brooklyn, doncs gairebé no el travessen turistes, però, com vam dir amb l’Empire, és la millor manera de tenir vistes del pont de Brooklyn... entre d’altres.

Com ja hem dit, primer veus el barri xinès amb el One World, després el barri del South port on vam agafar l’helicòpter i poc després apareix, en la llunyania l’estatua de la llibertat, mentre segueixes caminant cap a Brooklyn es va obrint a la teva esquena l’Skyline de Manhattan així com el pont de Brooklyn, imatges fascinants on cada passa millora la vista de l’anterior.


I finalment deixes de mirar enrera i al davant veus el nou districte que estàs a punt de trepitjar, Brooklyn amb el barri de DUMBO, un barri de magatzems i fàbriques que va caure en mans d’artistes quan els magatzems van quedar obsolets i finalment, degut a l’especulació, i la bona connexió amb Manhattan, en apartaments de luxe.

Allà, fotos del pont i de Manhattan sense parar, des de sota del pont, la típica amb l’Empire a sota, des del parc, des de la terrassa de l’Empire Stores... un no parar fins que ja cansats vam decidir endinsar-nos al barri de Brooklyn heights, un altre barri de cases de totxana marró bucòliques (també caríssimes per cert) i on Truman Capote va acabar d’escriure Breakfast at Tiffany’s.

El barri és una reguitzell de cases d’aquest tipus, de fet té pocs serveis fins que arribes a Montague Street i els seus voltants on vam fer una aturada per prendre alguna cosa i agafar forces, però la gràcia del barri resideix en aquestes casetes a preus desorbitats, a contemplar l’Skyline des del seu promenade o a trobar racons amagats com el passatge de Grace Court Alley, un carreró sense sortida ple d’estables reconvertit en vivendes precioses.

Després de baixar per Joraemon Street, on per cert, es venen un parell de Brownstsones amb porta vermella i on vam trobar la casa “de mentida”, el número 68, que és una casa que només té façana doncs per dins hi ha la sortida de ventilació del metro (també es reconeix perqué les finestres són negres) vam arribar de nou a la riba del riu, i després d’una breu passejada pel parc vam arribar al moll 4 on vam gaudir duna de les activitats estrella del viatge.

Vam fer una estoneta de kaiak per l’east river amb vistes a Manhattan, malgrat que per on et deixen remar és una zona molt petita, i les vistes són als gratacels i a l’estatua de la llibertat, no al pont de Manhattan, vam passar una estona molt divertida, i s’entén que no deixin total llibertat per remar que ves a saber on podríes acabar, doncs estem a l’oceà atlàntic! En definitiva, una activitat molt recomenable!


Una mica xops vam continuar resseguint el parc de Brooklyn, sense cansar-nos de mirar cap a Manhattan i els ponts. Al moll 2 ens vam trobar una zona esportiva espectacular, pel nivell de bàsket que hi havia, i perquè hi havia molta gent jugant, a bàsket, a fronton... i gent jugant a pickelball, una espècie de tennis en una pista de mida reduïdes i amb una pilota de plàstic que està de moda als EEUU. Una autèntica delícia poder practicar esport en aquelles instal·lacions i amb vistes a Manhattan.

Vam recular cap al pont de Brooklyn cansats però amb un somriure als llavis, doncs la zona de Brooklyn heights, casetes, vistes, ambient, i parc ens va encantar, un altre dels nostes recons a Nova York sense dubte.

Però el dia no s’acabava, amb una llum fantàstica tocava la darrera passejada del dia, creuar el pont de Brooklyn direcció Manhattan. Amb gent però sense estar massificat, com fins llavors havia estat la resta de Nova York la veritat, vam creuar aquest pont inaugurat al segle XIX i que va ser la primera connexió terrestre entre Brooklyn i Manhattan.

Malgrat ets perds la seva pròpia vista, el mateix pont, amb els seus dos arcs de pedra i les infinites cordes que el subjecten, ja dona joc per moltes i moltes fotos, però és que combinant-se amb les vistes de Manhattan i els principals gratacels al darrera, queda clar perqué és un MUST de la ciutat.


De nou a Manhattan, vam agafar un bus per fer una única parada, estàvem cansats, fins tornar a Chinatown on teníem pendent sopar a Doyers Street i comprar els souvenirs, a banda de veure el carrer i la zona amb els fanalets encesos.

Un altre bus ens va retornar cap a casa, cansats després d’haver caminat més de 20 quilòmetres en un sol dia, però aquell bus encara ens va deparar una agradable sorpresa, va pujar per la primera avinguda i ens va permetre veure, el One World, l’Empire, el Chrysler, i d’altres gratacels, iluminats a la nit. Preciós.

Començavem a veure el final del viatge, així que malgrat el cansament, l’endemà vam sortir “relativament” d’hora per acabar d’explorar Brooklyn. El metro ens va portar fins Bedford Ave, on vam fer una passejada per Williamsburg, barri al que li vam intentar trobar les restes del barri Hipster que va ser abans de caure, com passa amb tot el que està a, o, a prop de Manhattan, en l’especulació immobiliària.

Graffitis a les pareds, alguns locals xulos, llocs per prendre alguna cosa ben posats... però també moltes empreses treballant allà, cosa que no esperàvem la veritat. El que més ens va agradar va ser el Marsha P. Johnson State Park amb vistes diferents de Manhattan, amb l’Empire més a prop i del pont de Williamsburg i una piscina municipal en una antiga fàbrica molt catxonda, molt neiorquina vaja.

Vam anar baixant per Bedford Ave i el xoc cultural que vam patir va ser terrible. Doncs sí com bé diem, i malgrat ja estàvem avisats, la part nord ens va semblar molt light i on inclús marques com Sephora o Apple li treuen caràcter a la zona, un cop travesses Canal street et trobes alguns locals més undergroud (que diríen els Hipsters), de borratxera penso jo, però és que de cop, al arribar a Division Ave, on tens els darrer mural a la pared i vistes del pont, apareixen els Satmar.

Els Satmars són una comunitat jueva ultra ortodoxa que viu a la zona, i la veritat és que impacta, primer perque malgrat associem als jueus als diners, si bé molts edificis de Nova York no estan en el seu millor moment, aquella zona és encara pitjor, molts necessiten reparacions i tenen les finestres barrades, aquests jueus no neden en l'abundancia (la majoria), però el més sorprenent es veure’ls a ells, sempre amb el mòvil a la mà, i caminant amunt i avall amb cara trista i amb la seva roba. Ells, de negre, amb els tirabuixons a les orelles i el barret de copa, elles, sempre recatades, amb faldilla i mitges i, si estan casades amb tants fills com Déu li hagi donat (vam arribar a veure una prole de 8), i amb perruca o el cabell tapat, doncs el cabell es considera sensual i se'l rapen.

Una imatge dura, doncs dona molt a pensar, sobre aquesta gent i sobre la religió, o aquests tipus de religió que ja és una secta masclista, els homes fan poca cosa més que estudiar la Torà i les dones són les que treballen i porten la casa i els nens.

Els Samat mantenen molta distància entre sexes, amb la gent de fora de la comunitat i, a banda de tot el tema de la cuina Kosher i de més, no poden fer servir smartphones... i els dissabtes no poden fer pràcticament res, ni conduir, ni cuinar... De fet, vam veure algun tros de l’eruv, un cable blanc que posen a mode de “salvació” per, en la zona delimitada per ell, els dissabtes poder fer coses com emputjar els carros del bebè, transportar medicines o caminar amb bastó.


I per rematar el xoc cultural, o per tornar a la nostra realitat millor dit, un llarg trajecte en transport públic ens va portar al sud de Brooklyn, concretament a Coney Island.

Allà ens vam trobar amb el que esperàvem un passeig marítim molt americà però decadent, després de dinar, no gairebé, al famós Nathan’s i de veure com la platja és llarguíssima, molt ampla i que no està gens malament, ens vam dirigir cap al parc d’atraccions de Luna Park.

I allà, el que sembla una fira de festa major decadent acaba sent una mega fira per no dir parc d’atraccions, decadent, això sí, on l’espai està molt ben aprofitat i les atraccions són molt més fortes del que diríes. De fet, són molt fortes.

Vam començar per la mítica Ciclone, una muntanya russa de fusta amb més de 100 anys d’història i després vam anar pujant a les atraccions, on podem dir que totes et van girant continuament. El martell de sempre... però donant voltes, la muntanya russa, per girant sense parar, les cadenes, a molts metres d’alçada, això va ser molt maco doncs et dona unes vistes de Coney Island espectaculars que arriben fins a Staten Island veient fins el pont de Verrazano que uneix Booklyn amb Staten Island.

També ens van sorprende alguns rides, que el que fan és que et pengen de manera diferent, com si fossis Superman, amb la qual cosa veus el buit mirant cap avall, o et posen com si anessis galopant, i vas agafat per l’esquena.

Entre ride i ride, em va anar perfecte que l’Aranete tot i que es va animant, encara es salta algun, i a mi em feia mandra pujar a tots, vam arribar al Thunderbolt, juntament amb el Cyclone, el ride estrella del parc, és com el ride de Ferrari Land però vas agafat només amb la barra, la pujada ja és de 90º i al caure encara fas un looping i una mica de muntanya russa per frenar l’atracció (i per si no havíes tingut prou).

Després d’arribar als “tronquitos” que estan al final del parc, vam girar cua i vam anar repetint les atraccions mentre el Sol s’anava posant i la imatge del parc guanyava amb la llum del final del dia i conforme les llumetes de les atraccions s’anaven encenent.

Després de tirar-nos pel tiraxines, una bola que et llença disparat a l’aire a tota pastilla, vam decidir que teníem panxa i cap prou girats com per tornar cap a casa, bé en Pauilolo amb el que li agraden els parcs, s’hagués quedat molta més estona, però teníem un llarg camí de tornada.

Doncs això, Coney Island et dona el que t’espera, aquesta imatge bucòlica i romàntica d’un parc d’atraccions vell i decadent, on les atraccions malgrat no ser “maques”, a nivell d’adrenalina són de primer ordre, i on una visita amb nens paga molt la pena.

Ens hagués agradat quedar-nos fins que fos negra nit, segur que llavors l’ambient i el parc llueixen al màxim, però teníem més d’una hora de metro on ja ens vam trobar amb un Darth Vader que havia vist dracs gegants que anaven a destruir el vagó si no li donàvem 5$, i és que el metro de Nova York, segons com, té aquestes coses. En contrapartida, després de canviar de vagó, com va fer tothom, per evitar a aquest pobre sensesostre, maltractat per la pandèmia i ves a sabes quines moltes altres coses, al travessar el pont de Manhattan, vam gaudir d’unes vistes molt boniques del pont de Brooklyn i de l’skyline de Manhattan il·luminat, que és el record amb el que volíem acabar el dia.


Ahir era era especial més enllà de ser el darrer dia de turisme a NYC, la Mireioneta afegia un destí molt especial a la seva col·lecció de llocs on ha celebrat el seu aniversari, i per celebrar-ho havíem deixat un grapat de coses maques de fer.

Vam baixar fins el barri de Chelsea, al midtown west, on només baixar del metro ja vam començar a veure botigues de roba de disenyadors locals, a preus... bé, sense preus posats però segur que caríssimes, nosaltres, com som com som, li vam acabar comprant una faldilla a una noia africana que venia la carrer, així que, podem dir que alguna cosa a Chelsea vam comprar!

Vam arribar a Little Island, un parc molt original, doncs sembla una illa robada d’Avatar que reposa sobre una multitud de pilones de ciment amb forma de tulipans. Creat sobre el moll 46 al Hudson River, el moll on hagués hagut d’arribar el Titanic, s’ha convertit en una zona verda molt agradable on passejar (amb molta altra gent) i gaudir de les vistes del downtown i de l’Empire State.

Després de Little Island vam visitar el Chelsea Market, l’antiga fàbrica Nabisco, seu de les galetes Oreo, entre d’altres, les pareds (i els rellotges) estan plens de referència a aquestes, que s’ha reconvertit en un mercat d’aquests que ens agraden plens de llocs per comprar menjar, però també per menjar o comprar artesania, però salvant l’estil industrial de l’antiga fàbrica, és un lloc molt xulu la veritat.

Com a dada curiosa, aquest edifici està ple de pasarel·les que el conecten amb els edificis del costat, i és que aquesta zona és (o era) el meatpacking district, on antigament hi havia es escurxadors i es preparava la carn per ser venuda a la ciutat, doncs bé, la fàbrica aprofitava al manteca dels edificis dels voltants.

Llavors ens vam enfilar a la High Line, un dels tops més recents de Nova York, té uns 15 anys, bé de fet en té molts més, doncs ens estem referint a una via de tren elevada que aprofitaven les empreses de carn per transportar la carn i anltres mercancies entre elles. Al desaparèixer aquestes de la zona, la via va quedar en desús i les plantes salvatges van començar a aparèixer sobre elles.

Com per desgràcia és normal, la primera idea va ser enderrocar la via per fer pisos, afortunadament, un moviment popular la va salvar convertint-la en el que és ara, un passeig ajardinat elevat sobre els carrers de Manhattan, amb zones verdes i miradors on, si no fos perqué vas caminant com si estiguessis a IKEA un dissabte degut a que hi ha moltíssima gent, seria una experiència top. Això sí val molt la pena tot i que recomanem fer-ho evitant al màxim les hores punta.

Resseguint la High Line vam arribar a Huson Yards, un dels darrers barris apareguts a Nova York, amb els seus imponents gratacels Hudson 10 i Hudson 30 dominant la zona. En el segon hi ha el mirador the Edge, on un tros de terra és de vidre i pots mirar cap avall som si flotessis, a més hi ha una experiència única, et pengen per fora de l’edific i el pots escalar i quedar penjat amb un arnés. En Pauilolo ja va preguntar que quan.

Però aquest viatge no era el moment, ens vam quedar visitant el mercat espanyol de Little Spain, disenyat pels germans Adrià i el xef José Andrés i, que a veure, suposem que pels americans deu estar guai, i que sí que té plats i una mica d’aroma espanyol, però com tot, no és 100% autèntic si no que està fet per agradar. Tot i que segut que a nosaltres ens passa el mateix amb la resta de coses.

També en aquella zona hi ha l’escultura the Vessel, una aquestes estructures on cadascú jutja el que li sembla però que és, clarament un rusc, a veure, està bé perque m’agraden les coses diferents, però vaig preferir l’esplanada del darrera on la gent prenia el Sol mentre mirava el US Open, i és que hem vist molta falera pel tennis aquests díes, no sé si serà el normal o si està exacerbat pel Grand Slam, però amb la quantitat de pistes ocupades, han de tenir nivell per tenir alguna raqueta en millor posició als rànquins.

Vam rematar Hudson Yards contemplant el curiós edifici the Shed, un centre cultural que són dos edificis en un, doncs té una cuirassa que es pot fer còrrer fent aparèixer un altre edifici a sota, i després visitant la terrassa de The Clint, on un arbre rosa, un autèntic contrapunt al lloc, era l’escultura, temporal, doncs en aquest punt l’escultura es canvia cada dos anys. Aquesta la veritat és que creava un contrast que quedava molt bé a l'hora que fotogènic.

Vam tornar a casa per canviar-nos i anar fins la John Jay’s Pool, una piscina a tocar de l’east river on entrar era gratis. La piscina era molt agradable per estar-hi, i l’aigua no estava molt freda, però els encarregats eren força bords i no ens van deixar entrar res a la piscina al no portar candaus, de manera que vam haver de fer torns i, com ja no teníem gaire temps, doncs no la vam gaudir com vam voler i en poc més d’una hora tornàvem a ser a casa.

Allà després d’acomiadar-nos de la Maria, l’amiga de la Mireioneta que va voler venir a felicitar-la en persona, vam fer l’última sortida de Nova York, vam agafar el telefèric amb vistes, fins la Roosevelt Island. El telefèric en sí ja és una excursió, doncs t’eleva sobre l’East River i, un cop més et mostra vistes de la ciutat, això sí des d’una altre angle.

Un cop a l’illa, vam agafar un bus gratuït que li dona la volta començant per la part central, on hi ha més vida de ciutat i la casa dels que van ser els terratinents al lloc i que s’ha conservat com a museu, i la part nord, on hi ha un far i les restes de l’edifici, en forma d’octàgon, que va ser un hospital psiquiàtric, i és que a Rossevelt Island hi havia "es confinava el que no interessava a l'època".

Vam veure aquesta zona sense baixar del bus, doncs no teníem temps per passejar tota l'illa. Sí que vam baixar de tornada a la part sud. Allà, unes poques passes per un passeig ajardinat molt agradable i tranquil ens va portar fins les restes de l’hospital on estaven confinats els malalts de verola, una visió molt lúgubre i que contrasta amb el park Roosevel, al davant on vam veure, per darrera vegada l’Skyline de Manhattan, aquest cop des de molt a prop.

Se’ns va fer fosc mentre tornàvem caminant cap al funicular i, a l’alçada del campus universitari que hi ha a l’illa (ha de molar molt estudiar allà), vam veure el Chrysler, que des de Roosevelt Island es veu molt bé, i l’Empire il·luminats, el que era un final daurat a l’estança a Nova York.

Vam agafar el telefèric per tornar a Manhattan, tot i que no vam tenir la posició ideal que havíem tingut a l’anada, vam poder gaudir d’una entrada màgica amb Noya York il·luminat, llavors vam agafar un bus per retornar a l’upper east side (el nostre barri), però enlloc d’anar a casa, que hauria estat el normal la resta de díes, vam anar a sopar fora, doncs havíem de celebrar el darrer sopar i l’aniversari de la Mireioneta per tancar una estança que recordarem per sempre en una de les ciutats més al·lucinats del mon.

I diem tancar doncs aquest matí poc més hem fet que recollir i agafar el metro per tornar on va començar l’aventura a Nova York, a Penn Station. Això sí, en el trajecte, alguns edificis com l’Empire, el One World, o el Madison Square Garden (que pràcticament no havíem vist), han aparegut seguint les nostres passes, i ens hem pogut acomiadar d’ells, o ells de nosaltres, amb un a reveure, doncs a Nova York sempre saps que tornaràs.

Comentaris